Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

Tarcal a legenda szerint Turcol vezérről kapta a nevét, aki egy lovas versenyben győzedelmeskedett, jutalmul pedig Árpád fejedelem neki ajándékozta a települést1. Sokáig királyi fennhatóság alatt állt, például Könyves Kálmánnak is volt itt királyi birtoka, sőt zsinatot is tartott Tarcalon 1096-ban. A birtokosok között nem csupán királyokat, fejedelmeket találunk, hanem például Hunyadi János hadvezért is. A magánkézbe kerülését követően ismét állami, kincstári fenntartásba került, és lassan elkezdődött a borászati tevékenység a területen. 1701-ben már írásos emléket találunk a tarcali szőlőgazdaságról, tehát már legalább 300 éves múltra tekint vissza az itteni szőlészet és a borászat. A Tokaji borvidéken pont úgy, mint földrajzi domborzat esetében voltak fentek és lentek. 1873-ban vincellériskola kezdte meg a működését; 1880-ban filoxéria (szőlőgyökértetű) pusztította a tőkéket, és ennek következtében sok tönkrement. 1894-ben az intézmény igazgatója a téma szaktekintélye volt, így aktívan segített a dűlők újratelepítésében. Jellemzően Terézia és Szarvas fajtákra esett a választás.

A Budapesttől 230 km-re fekvő festői Tarcalon talán az első, ami megragadja az utazó figyelmét a szőlőkkel beültettet dűlőkön kívül, az a település fölé magasodó Terézia kápolna. A Terézia-dombon található, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló területén. Igazán romantikus helyszín, hiszen fantasztikus kilátás tárul a látogatói elé, különösen naplementekor. A 18. században épült Gróf Grassalkovich Antal megbízásából, Mária Terézia adományainak hálájaként2. Az ovális, barokk stílusú kápolna 2015-ben lett felújítva, azóta jegyesfotózások, esküvők, keresztelők gyönyörű helyszíne.

A Gróf Degenfeld Kastélyszállóba érkezve igazi nemesi elegancia tárul elénk, amely Degenfeld Mária grófnő és férje, Dr. Thomas Lindner álmának megvalósulása. A Degenfeld család története több, mint 150 évvel ezelőtt kezdődött Tokaj-Hegyalján. Gróf Degenfeld Imre Tokajban volt földbirtokos, és a borászat fellendítésének fontos alakjaként tartjuk számon az 1800-as évektől kezdve. Alapító tagja volt az 1857-ben alakult Tokaj-Hegyalja Bormívelő Egyesületnek3. Az volt a céljuk, hogy szabályozzák a tokaji borok minőségét és magasabb szintre emeljék4. A II. világháború után a családtól elvették a bortokait, ezért Németországban kezdtek új életet. Néhány évtizeddel később Degenfeld Sándor, lánya Mária, és veje Thomas visszatért, majd 1994-ben szőlőbirtokot vásárolt Tarcalon. Szerették volna folytatni a családi szőlészeti hagyományokat. Az évek alatt igyekeztek egymás melletti földterületeket megvásárolni, ezzel létrehozva egy szőlőbirtokot. 1996-ban volt az első mérföldkő, ekkor tartották az első szüretet. Ebben az évben kezdődött meg Makovecz Imre tanítványa, Salamin Ferenc tervei alapján a pince és az épület átalakítása5, amelyben korábban pincemesterek gyakorlati képzése zajlott. Ma már kibővített manipulációs térben dolgoznak a borászok – itt folyik a szőlő feldolgozás, a tartályos érlelés, a palackozás, címkézés és a logisztikai folyamatok ‒, de az eredeti terasz és pince bejárat még ma is elvarázsolja a látogatókat a pincetúra során. Jellemzően furmintból, hárslevelűből, muscat black-ból, Kövérszőlőből és Zétából készülnek a borkülönlegességek, például az édes kései szüretelésű borok, a szamorodni illetve a világhírű Tokaji aszú6. 2009 óta organikus művelés zajlik a dűlőkön, 2017 óta pedig organikus jelzéssel is ellátták a borokat. A hagyományos eljárással készült Tokaji Organikus Furmint Pezsgő Extra Brut 2019 pezsgőjük 2023-ban megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját és egyben Szeged város bora 2023 címet is.

A birtok központjának számító kastélyszálló épülete 1873-ban királyi rendeletre épült, Magyar Állami Vincellérképezdének szánták. A filoxéria járványt követően különösen fontosnak tartották a pincemesterek és a borászok képzését, ezért kiemelt beruházásnak számított. Az átépítést követően 2003-ban nyitotta meg kapuit a négycsillagos kastélyszálló. A belső terek Degenfeld Mária grófnő tervei alapján kerültek megvalósításra, aki egyébként belső formatervező és lakberendező. A fő célja a nemesi elegancia megteremtése volt, ehhez járulnak hozzá az Empire stílusú bútorok, bordós és zöldes színek, a velencei csillárok. Számos híres festő műve megtalálható, legkülönlegesebb talán a könyvtárszobában található Batthyány Ödön, szinte egész falat elfoglaló festménye7. A szalonban a kényelmes kanapén, vagy az elegáns fotelekben élvezhető a parkra nyíló kilátás, vagy sakkozással, beszélgetéssel eltölthető a szabadidő a kastély falai között. 20 kétágyas szoba, és egy varázslatos, a parkra kilátást nyújtó terasszal rendelkező lakosztály várja a vendégeket; a teljes mértékű relaxációt a medence és a wellness részleg biztosítja; továbbá az aktív időtöltésre vágyóknak a teniszpálya, fitness terem teszi lehetővé a feltöltődést.

A Château-stílusú birtokközpontot 35 hektáros szőlőültetvény veszi körül, a szépen gondozott park, kis sétányok, a Terézia-kápolnához vezető út tökéletes kikapcsolódást nyújt az ide érkező vendégek számára. Rendezvényközpontként is funkcionál, ideális esküvők, családi ünnepek, vagy céges rendezvények megtartására. Akik szeretnék megtapasztalni a nemesi eleganciát, miközben finomabbnál finomabb borokat kóstolnak, távol a világ zajától, madárcsicsergést hallgatva, tökéletes választás a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló.

Tóth Máté, a birtok igazgatója Csorba Dánielnek mesélt a szőlősbirtokról, a kastélyszállóról, sőt, még a borospincét is megmutatta. További izgalmas részletek a vlogban.

A RECHungary csapata egy rövid reklámfilmet is készített a Gróf Degenfeld birtokról, szeretettel ajánljuk figyelmükbe.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@dandan.hu email címen.