Barcza-kastély – Pusztazámor Öreg Tölgy Kastély-fogadó

A kúriában a XIX. századi bútorok között lépkedünk a terasz felé. Onnan kilépve egy kis tó és a partján lévő fehér pavilon, hatalmas park tárul elénk. Ma a La Boum kastélybulik, és családi rendezvények, esküvők színhelye az Öreg Tölgy Kastély-fogadó, néhány tíz évvel ezelőtt katonai használatban volt, majd templomként és iskolaként is működött, de az eredetileg 1859 és 1877 között építtette, egy valószínűleg XVIII. századi épület lebontását követően a Barcza család.  Nagyalásonyi Barcza Károly 1798-ban házasodott össze Mentler Jozefával, és kezdték közös életüket Pusztazámoron. Az 1870-es években az iskola fenntartóivá válnak, ezzel fejlesztve a települést. Unokájuk, Barcza Károly feleségül vette Zalabéri Horváth Irmát, és a régi Mentler-kúria mellé, a Zámori patak másik oldalára építettek egy kastélyt. Ez lett a Barcza-kastély.

A kastély eklektikus jellegét az 1884 és 1992 között nyerte el, a második bővítési szakasz során. Azonban az évek teltek-múltak, az aktuális tulajdonosai inkább az épületet látták benne, és funkciót rendeltek hozzá, így lett például iskola. Mikor lepusztult, elvesztette kastély jellegét, korábbi pompáját, és szinte már csak az idősebbek képzeletében és a fényképeken létezett a korábbi Barcza-kastély, 1998-ban megérkezett a modern kori megmentője, Krajcsovics János, régiségkereskedő, és felesége Zsigray Ágnes.

Barcza-kastélyt egy pusztazámori iskoláért – szólt a megállapodás, így Krajcsovics úr építtetett egy iskolát a település gyermekei számára, ezzel megnyílhatott az új fejezet a hanyatló kastély életében. (Érdekes történelmi párhuzam a Barcza és a Krajcsovics család között.) Az új tulajdonos pénzt és energiát nem kímélve élesztette újjá, az eredeti, XIX. század végi képek és tervek alapján. Törekedett a korhű bútorok, berendezési tárgyak megszerzésére, annak érdekében, hogy aki belép, visszaröppenjen a XX. század nemesi családjának életébe. Bátran állíthatjuk – és ezt a képek is alátámasztják, tökéletesen sikerült megvalósítani a történelmileg hű rekonstrukciót. Az előtérben régiségüzlet működik, több helyiségében jelentős eszmei értékű műgyűjtemény és 3000 kötetes könyvtár található. 6 szoba, 130 m2-es nagyterem, 80 m2-es társalgó várja a rendezvényekre érkezőket.

Miért éppen Öreg Tölgy Kastély-fogadó? A kastély parkjában egy csodaszép park található, gesztenyefák, kislevelű hársak, mezei szilek, ostorfa, ezüstfák, tiszafák, japán akácok, bükk fák ölelésében áll egy 300-350 éves, 8 ágú, igen terebélyes kocsányos tölgy. Ha a romantikus sétányon elvesztünk, honnan tudhatjuk, hogy a telekhatárhoz értünk? Meglátunk egy sarokbástyát, ahonnan csodás kilátás nyílik a kertre, illetve egy hullámos kőbabás, kőgolyós kerítést. Másik irányba tekintve egy kis közúti hidacska ível át a Zámori-patakon. Mikor kiélveztük a látványt, forduljunk vissza, és élvezzük tovább a kastély kertet.

Hogyan lehetünk részesei – ha csak néhány órára is – ennek az időutazásnak? Például a La Boum kastélybulikon való részvétellel – amelyet a 2020-as fesztiválhiány hívott életre, és népszerűsége azóta is töretlen –, akár tarthatjuk itt a születésnapunkat, esküvőt és azt követő lakodalmat, vagy csapatépítő rendezvényt. Igazából a lehetőségek tárháza végtelen. A megvalósításban Krajcsovics Olivér áll rendelkezésre, aki tovább viszi édesapja elképzeléseit. A kastély Budapesttől 30 km-re található, könnyen megközelíthető, a Zámori-patak mellett helyezkedik el, ez is plusz egy ok, amiért érdemes ellátogatni ide.

Az Öreg Tölgy Kastély-fogadóról Csorba Dániel egy vlogot is készített, amely itt megtekinthető:

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!