Bástya panzió, amit „nem lehet kitalálni, csak megtalálni”

Szécsényben járunk, Magyarország észak-keleti részén, közel a szlovák határhoz. Ebben a cikkben egy olyan ingatlant mutatunk be, amely legalább 600 éves, folyamatosan bővült, átalakult. Többféle funkciót is betöltött a lakóháztól, a magtáron és járásbíróságon át a panzióig. Kiterjedt pincerendszere van, ahol XX. században bornagykereskedés működött, ezt követően az 1990-es évektől a 2010-es évekig népszerű diszkó. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa szerint, aki építészmérnök, ilyet „nem lehet kitalálni, csak megtalálni”. Most a szécsényi Bástya Panzió történetét járjuk körül.

Az épületegyüttes másik sarka járásbíróságnak épült, 1648-ban. A pince bejárati szintjén egy kő keretben áll ez az évszám, innen tudható, hogy ekkortól datálódik az épületrész. Alatta kapott helyet a börtön. A terület alatt kiterjedt pincerendszer található, amely hasonlít az Eger alatt lévőhöz. Városvédelmi funkciókat látott el, többek között itt tárolták a lőszereket. Jelenleg 465 m2 az ismert pincerész, azonban vannak még feltáratlan szakaszok.

Szécsény és környéke nem bortermő vidék, bár a természeti adottságai megfelelőek lennének, egy szőlőket támadó járvány idején teljesen kipusztult. Azonban borra szükség volt, így jött létre egy bor nagykereskedés, amely a pincerendszerben működött, egészen a II. világháborúig, pontosabban 1944 decemberéig. A bástya és a bíróság közötti rész ekkor megsérült, bombatalálat érte. Akkori funkcióit elvesztette, és elindult a hanyatlás útján. Elkezdték eladni a téglákat, törmeléket útépítésre, azonban egy műemlékvédelmi szakember értesült róla, és azonnal leállította a folyamatot. Már csak a rom alsó része maradt meg, kerítéssel zárták el az illetéktelenektől. 

Ekkor jött egy lokálpatrióta, 33 éves fiatalember, aki nagy lehetőséget látott a Bástyában és a körülötte lévő épületekben. Felismerte a térségben rejlő turisztikai vonzerőt, és egy panzió létrehozása volt az álma. Szécsénytől 15 km-re délre található Hollókő, 30 km-re északra az Ipolytarnóci Ősmaradványok. Erre a kulturális tengelyre tökéletesen ráillik Szécsény, ahol 1332-ben alapított gótikus templom és kolostor található, 1750-es 1760-as években épült Forgách-kastély, a XVIII. században épült Benczúr-kúria (amelynek felújítást követő átadása 2023. decemberében került sor).

A jelenlegi tulajdonos 1988-ban, még a rendszerváltozás előtt vásárolta meg a mai Bástya Panziót, 1938-ból rendelkezésére álltak fényképek, ami alapján korhűen rekonstruálta az épületegyüttest. Kialakításra került konyha, vendéglátó tér, 19 szoba, amelyek közül az emeletiek belső kétszintesek és csigalépcső köti össze őket. Érdekesség, hogy az 1990-es évektől kezdve a 2010-es évekig a pincében híres diszkó működött, egy-egy este akár 1000 ember is ellátogatott ide szórakozási céllal. Nem csupán Nógrád vármegyéből, hanem Budapestről, Szolnokról és Egerből is érkeztek vendégek. Ahogy a diszkó korszak fénye tompulni kezdett, úgy vált kihasználatlanná a pincerendszer is. A wellness központok iránti érdeklődés pedig elkezdett növekedni, ezért a 2010-es felújítási munkálatok mellé egy wellness központ kiépítését célzó tervet is készített, amelynek helyszíne a feltáratlan pince hasznosítását célozza. A terv a műemlékvédelem által engedélyezett, 2009-ben került kiadásra, viszont megújítható.

Nagy lehetőségek rejlenek a Bástya Panzióban, és akár a térség vezető wellness komplexumává is válhat, ha az új tulajdonos belevág az ingatlan fejlesztésébe, modernizálásába. A jelenlegi tulajdonos fájó szívvel, de megválik a szállásszolgáltató álmától, és átadja a stafétát a jövő turisztikai és vendéglátóipari szakembereinek, befektetőinek. A Bástya Panzió kalandos, szövevényes, XIV. századtól induló története itt még koránt sem ért véget, csupán egy új fejezet kezdődik.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!