Tahy-kúria, Galgagyörk

U alakú sárga, gangos körfolyosó, mellette fehér oszlopok és zöld füves terület. Patinás épület, homlokzatán családi címer. Nyugalom és csend járja át. Ha ezek a falak mesélni tudnának elmondanák, hogy a település története 1484-re nyúlik vissza, de mai nevét 1900-tól ismerjük. Barátságos utcák, kis- és középnemesi családok lakóhelye, ahol erősek a szlovák hagyományok. Tahy, Gosztonyi, Doblhoff, Kálnoki-Bedő, a 19-20. század nemesi családjai, akik kúriáikkal, kastélyaikkal a mai településképet is meghatározták. A Galga-folyó mellett, a Cserhát lábánál, Galgagyörkön járunk. Sorozatunk következő állomása a Tahy-kastély.

A történet az 1600-as évek körül kezdődik, a Tahy-kastélyt is ezidőtájt építették. A Tahy család tagjai köztiszteletben álló személyek voltak, ugyanis a családfő Nógrád megyei alispán volt. Ez a tisztség együtt járt magasrangú nemesek, birtokosok barátságával, akiket itt többször vendégül is láttak különböző rendezvények keretében, továbbá a kastély megyegyűlések helyszíneként is funkcionált.

A család politikai tisztségek betöltése mellett a község fejlődésére is nagy hangsúlyt fektetett, ugyanis nevükhöz fűződik egy hatosztályos iskola és egy templom építése is, amely az 1700-as években épült hozzá a kastélyhoz, és fogadta a híveket.

Ahogyan kezdett bővülni a család, és amint anyagi lehetőségeik is adottak voltak, további bővítéseket hajtottak végre a kastélyon. 1815 körül az uradalom több hektáros őspark közepén helyezkedett el, mellette gazdasági épületek, cselédházak, lovaspálya. A Tahy-khoz nősült Sturmann fiú a korábbi kocsibejáró helyére szalont álmodott, és valósított meg. A vendégváró termet freskókkal díszítették, ezzel is impozánsabbá varázsolva a kastély hangulatát.

Azonban az I. és II. Világháború ezeken a falakon is nyomot hagyott, a II. Világháború során katonai kórházként funkcionált és itt látták el a sebesülteket. Majd államosításra került a Tahy rezidencia, a körülötte levő zöld területet, ősfás parkot felparcellázták és értékesítették. De szerencsére története itt nem ér véget. A kastélyt a köz szolgálatába állították, művelődési ház és lakások kialakítására került sor, majd a polgármesteri hivatal is ide költözött. 1994 és 1996 között kiterjedt felújításnak köszönhetően megmentették az épületet, amely ma már szinte régi pompájában ragyog – leszámítva a szalon freskóit, amelyek eltűntek az évszázadok alatt.

Ma már élettel, rendezvényekkel telve látjuk viszont a galgagyörki Tahy-kastélyt. 2016 óta esküvők, konferenciák, családi rendezvények, céges továbbképzések, táncos rendezvények és koncertek, valamint a település rendezvényeinek otthonául szolgál, és tárt karokkal várja az érdeklődőket, látogatókat. A Budapesttől kb. 55 km-re található kastély a nyugalom szigete, ahol megvalósulhatnak az álom rendezvények, átjárva egy kis nemesi hangulattal.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!