Álom Villa a Gödöllői Dombságban

„Az évszakok változását legjobban a fák lombján lehet nyomon követni. A téli szürkeséget csak a fák ágain ülő, havon megcsillanó napfény, a cserjék színes vesszői és az örökzöldek üdesége oldja. Tavasszal elsőként a lombfakadás előtt virágzó fák kápráztatják el a szemlélőt, majd a heteken át zajló lombfakadás kerül a figyelem középpontjába. Különösen érdekes a sárgán, vagy vörösen fakadó levelek kifejlődésének folyamata. A nyár folyamán az egyenletes sötétzöld színbe időről időre bekerül egy-egy izgalmas színfolt: a virágba boruló gesztenye, a pirosodó cseresznye és alma. Ősszel a táj komplett színkavalkáddal bűvöli el az érdeklődő tekintetet.

A feladat olyan jó minőségű, felső-középkategóriájú emberi léptékben lakható otthon kialakítására vonatkozik, amely vegyíti a magyar építészeti kultúra hagyományait a XXI. század építészeti technológiájával. Alapvető igény, hogy az épület, s a hozzá tartozó kert, szellemi és fizikai tartalmait tekintve maradandó érték legyen; váljék a XXI. század eleji magyar vidéki építészet etalon épületévé.

„… és akkor hirtelen bevillant, hogy milyen az ideális lakóház – mondta L., a színész. (Az ORFI-ban ülünk és egy immunológiai professzorra várunk. L.-nek ugyanis találmányai is vannak, például immunerősítő is.) Na és milyen, kérdeztem kíváncsian. Az egész úgy történt, ‒ kezdi – hogy a feleségemmel Zalában kirándultunk és alkonyatra egy erdőből kibukkanva egy kis tó partjára értünk. Sokáig néztük a tájat, míg a sötétben teljesen elveszett a szemünk elől. Akkor jöttem rá, hogyan kellene élni. Az élettér egy liget, amely magában foglalja a házakat. Minden funkciót külön házban helyezünk el. Van fürdőház, hálóház, főzőház, és étkezőház, a könyvtár ugyanúgy külön épület. És a lakók a két ház között mindig e gyönyörű ligeten sétálnak keresztül.”” Ezek a gondolatok a vácegresi villáról készült könyvben jelennek meg, amelyet Kis Péter építész és Batár Zsolt fotográfus készített. Ebből a könyvből egy példány készült, amely végig kíséri a házat egy éven keresztül.

A Gödöllői dombságon elterülő 16 hektáros területen található az a villa, melynek koncepcióját a természetközeliség, a kint és a bent érzésének harmóniája vezérelte. Ezt fokozza a 360 fokos panoráma is. Kb. 4,5 hektáros az épített kert, amely a villa bejáratához közeledve finomodik, vagyis az erdős, fás, bokros résztől eljutunk a 20 méteres díszmedencéig, amely útmutatóként szolgál a ház bejárata felé. A kertben elhaladunk az 50 méteres úszótó mellett, amely rendelkezik sekélyebb, gyermekek számára is biztonságos résszel.

A villába belépve egy melegséget árasztó vendégváró helyiségbe érkezünk, melynek szíve a nappali és a konyha. Nagy hangsúlyt fektettek a minőségi alapanyagokra, az exkluzivitásra. A plafonig érő üveg nyílászárók különleges hangulatot teremtenek, nemcsak a nappaliban, hanem a könyvtárszobában, illetve a dolgozószobában is. Ezt fokozza, hogy a vendégtér burkolata kanadai tömör diófa. Az ablakokon kitekintve csodálatos panoráma tárul elénk, jó időben a Börzsöny és a Mátra is látható. Ezt, már csak az alsó szinten elhelyezkedő wellness részleg koronázza meg, a megtisztulást jelképező medencével. Igazi különlegesség, hogy a medenceteret, illetve a felnőtt fürdőt teakfával burkolták, fugának pedig gumit használtak. Ámulatba ejtő. A privát hálószárny egyesíti, a felnőtt hálószobákat, gardróbot, fürdőt, valamint a gyermek részleget. A „pincében” 5 állásos garázs található, illetve egy áru lift is található, mely felvisz a konyhába. Az alsó szinten útba ejthető a faburkolatú borospince, ahol akár 4000 palack bor is tárolható.

Ebben a villában megvalósul az a vágy, miszerint egy liget az élettér. Az üvegfalak és nyílászárók hozzájárulnak ahhoz az érzethez, hogy a természetben sétálunk, át, egyik épületből a másikba. Mindez a modern építészet egyik tökéletes megvalósulása, ugyanis az épület messziről egy szintesnek tűnik, és bizonyos szögből (a dombot megkerülve) tárul fel az igazi formavilág, amely a villa valódi különlegességét adja. Ez is hangsúlyozza a természetközeliséget, a kint és a bent harmóniáját.

Az álomvilla jelenlegi tulajdonosa vezette körbe Csorba Dánielt a birtokon, az erről készült dokumentumfilm itt megtekinthető.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!