Megmentésre vár a balatonszemesi Urhegyi villa

A Balaton több, mint egy évszázada vonzza az üdülni, pihenni vágyókat, szállodák, villák, családi üdülők sora épült a part menti városokban. Az infrastruktúra fejlesztése lehetővé tette, hogy tömegek utazzanak el és töltsék itt a szabadidejüket, szerezzenek életre szóló emlékeket.  Azonban a régi nyaralók egy része ma már nem a régi fényében ragyog, egy balatonszemesi villa is erre a sorsra jutott.

Balaton az 1900-as évek elején kezdett népszerűvé válni, a tó vonzerejét tovább növelte a folyamatosan fejlődő infrastruktúra. 1907-ben Földváron, 1908-ban Fonyódon és Siófokon, 1912-ben Balatonbogláron és Balatonszemesen épült új kikötő1. Az 1920-as, 1930-as évekre jelentősen változott a munkarend, bevezették a 8 órás munkaidőt, nőtt a szabadidő, illetve ezzel párhuzamosan nőtt az érdeklődés a testmozgás, valamint az üdülés iránt is. A balatoni térségben fejlesztették a közegészségügyet, vízellátást és csatornarendszert, amely vonzóvá tette a környéket befektetési szempontból is2. Elkezdtek szállodák, villák épülni, amelyek várták a pihenni vágyókat. Elindultak a fürdővonatok, sínautóbuszok és a motorkocsik, 1927-ben kompjárat Tihany és Szántód között, illetve belföldi repülőjárat a Siófok – Almádi – Füred – Földvár – Siófok vonalon3. A Balaton egyre népszerűbbé vált, egyre több ember kapott lehetőséget, hogy elutazzon ide, vagy akár az egyik balatonparti településen nyaralót építsen. Az Urhegyi család Balatonszemest választotta. A villa tulajdonosai Budapesten dolgoztak fodrászként és megcsillant egy lehetőség, amellyel éltek.

Akik hosszabb időt töltenek a Balaton parton, például a nyári időszakban heteket, hónapokat bizonyos szépségápolási szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni. Akiknek fontos, hogy frizurájuk tökéletes legyen, függetlenül attól, hogy mikor érkeztek a pihenésre, szeretnének fodrászhoz járni a pihenésük ideje alatt is. Urhegyi Bálint és felesége fodrászként dolgozott Budapesten a Teréz körút 34. szám alatt, az Urhegyi Bálint és Hacsek József vezetékneveivel fémjelzett fodrászszalonban. A nyarakat szerették a vízparton tölteni, ezért az 1920-as években nyaralót építtettek a Balaton déli partján, Balatonszemesen. A település Balatonszárszó, Balatonöszöd és Balatonlelle szomszédságában található, már akkor is üdülőövezetnek számított. Felismerték a lehetőséget, így belevágtak a helyi fodrászat üzemeltetésébe. Ismertségük és elismertségük tovább öregbítette a szakmai hírnevüket, így már nem csak a fővárosban, hanem fürdőövezetben is fogadták a szépülni vágyókat.

A nyaralóként funkcionáló 374 m2-es Urhegyi-villát 1370 m2-es telekre építették, amely gyalog mindössze néhány percnyire található a Balaton partjától4. Fénykorában 9-10 szobával rendelkezett, illetve kisebb helyiségekkel, folyosókkal, alagsorral. Mára állapota erősen leromlott, felújításra szorul, de ennek ellenére továbbra is impozáns megjelenésével várja megmentőjét. A leendő tulajdonos céljaitól függ további sorsa, hogy szeretne-e belőle szálláshelyet kialakítani, amelybe várja majd a kikapcsolódni vágyókat; vagy saját célra, nyaralónak újítja fel; esetleg vállalkozást indít, amely a rendezvények helyszínéül szolgálhat. A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt.

Köszönjük a képeket Rózsavölgyi Péternek és az Eladomazotthonom.com-nak.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!