Fenyőharaszti Podmaniczky-kastély

Hogyan lett az 1800-as évek végén, korának egyik leghíresebb állattenyésztő kastélyából a II. világháborút követően cukorgyári célgazdaság, tangazdasági diákszállások helyszíne, vegyszerraktár majd idős cirkuszi állatok menedékéből négycsillagos szálloda? A történet szövevényes és kalandos, de ma már ismét régi pompájában tündököl a Podmaniczky-kastély. A helyszín Verseg-Fenyőharasztpuszta, Pest vármegyében; amely a területen élő őshonos növényről, a harasztról kapta nevét.

Pörgessük vissza az idő kerekét történetünk főszereplőinek, a Podmaniczky-család életének első (írott formában fellelhető) fontosabb állomásához. A 14. században a Vágh-Besztercei vár dárdás őrségét látták el, tehát már abban az időben is nemesi rangjuk volt. Majd Mária Terézia bárói rangot adományozott nekik, amellyel csak 1783-tól élhettek, mert korábban nem volt báróság. Podmaniczky János nevéhez fűződik a fenyőharaszti letelepülés az 1780-as években. A majorságban dolgozók részére a lakóház építések 1783 és 1807 között lezajlottak, illetve a gazdasági épületek is álltak. A tulajdonosok nem éltek ott életvitel szerűen, csupán gazdasági egységként tekintettek rá. A kastély végső formáját 1868-ban nyerte el, neoklasszicista stílusban.

Többször gazdát cserélt a birtok, például kártyaadósság kiegyenlítéseként is funkcionált, de végül Podmaniczky Levente tulajdonába került, és nagy álmokat dédelgetett feleségével, Podmaniczky Magdolnával (igen, jól sejtik, első fokú unokatestvérek voltak, ennek ellenére boldog házasságban éltek a feleség haláláig, majdnem 40 évig). Magdolna jelentős vagyonnal rendelkezett, ami levetővé tette, hogy minden tervüket megvalósítsák a birtokon. Igen hamar nyüzsgő embersereg töltötte meg a gazdaságot – bár gyermek zsivalytól nem volt hangos‒, akár 80-120 főt is jelenthetett a kiszolgáló személyzet. Náluk többen csak az állatok voltak, hiszen Levente korának ismert és elismert állattenyésztője volt. Tőle kerültek ki az ország legjobb lovai és agarai, de beagle kutyákkal is foglalkozott. Unokatestvérével, Gézával a vármegye vadász-, és sportegyesületének vezetői voltak, és magukénak érezték a lehetőséget, hogy minden évben a Fenyőharaszti bitokon tartsák meg az egész ország nemeseire kiterjedő vadászidényt záró bálat. Ekkor már az 1880-as, 1890-es években járunk, a kastély most éli virágkorát. Az állattenyésztési sikerek mellett a díszkert is díjakat hozott a családnak. Sokáig az 1000 kötetes könyvtár, a fegyver-, porcelán és a grafikai metszetgyűjtemény is öregbítette nevüket és növelte a kastély műgyűjtemény állományát – ez utóbbit Magdolna édesapja, László gyűjtötte utazásai során. Egyébként ezek a grafikai művek később a Szépművészti Múzeumhoz kerültek, ezért maradhatott fenn az állomány.

Magdolna 1903-ban hunyt el; férje haláláig, vagyis a következő 10 évben visszavonultan élt a kastélyban. Gyermekük nem született, így unokahúgaik örökölték a birtokot, akik eladták Hatvany-Deutsch Endrének, akinek családjáé volt a Hatvani Cukorgyár. Tulajdonképpen ez jelentette vagyonuk alapját. Az uradalom ekkor már elkezdte elveszíteni a kastélyi pompáját, mert célgazdasággá alakították; igaz az ország legfejlettebbjévé. Ez már az I. világháború időszaka, amikoris hadifogjok jelentették az ingyen munkaerőt, és az ország cukor beszállítójává váltak. Az igazi hanyatlás a II. világháború után következett be, mikor elfoglalták először a német, majd a szovjet katonák. Ekkor még Hatvany-Deutsch tulajdonában volt, és bérbe adta a Magyar Magtenyésztési Rt.-nek, így megmentve az uradalmat az államosítástól. Utána vált ismét cukorgyári célgazdasággá, később diákotthonná, majd mikor már lakhatásra alkalmatlanná vált, növényvédőszer raktárként hasznosították, de sertéshízlalda, nyugdíjazott cirkuszi állatok idősotthonaként is működött.

A szebb napokat is látott Podmaniczky-kastély történetében egy fénysugár jelent meg 1986-ban. Ekkor vásárolta meg az elhanyagolt, omladozó kastélyt a Chemolimpex Vállalat, majd Ferencz István építészre bízta a korhű felújítási munkálatokat. Kastélyszállóként 1994 óta működik, a 13 hektáros őspark közepén. Jelenleg 26, korhűen berendezett szobával, wellness részleggel várja kikapcsolódásra vágyó vendégeit; illetve azokat, akik ebben a csodás környezetben, a természet közelében szeretnék összekötni életüket. De azok se essenek kétségbe, akik kedvet kaptak arra, hogy itt tartsanak csapatépítőt, vagy kisebb konferenciát, mert a kastélyszálló ezeket az igényeket is maximálisan képes kielégíteni.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!