BOTANIQ Turai Kastély

A turai Schossberger-kastély, mai nevén BOTANIQ Turai kastély története Disney-mesébe illő. Ezt nem csak a kastély kinézete és neoreneszánsz stílusa miatt gondolhatjuk, hanem a Schossberger család alázatossága, munka iránti elhivatottsága és sikere miatt is.

Schossberger Simon Vilmos zsidó származású kereskedő volt, aki a Felvidékről érkezett Budapestre, vagyonát gabona-, cukor és dohánykereskedelemmel alapozta meg, fia később neves befektetővé vált a kereskedelmi tevékenységei mellett. Ferenc József elismerve a család vagyonát nemesi címet adományozott számukra 1863-ban. Érdekesség, hogy ők voltak az egyetlenek, akik a vallásukat megtartva érdemelték ki a nemesi rangot. Címerükben megtaláljuk az oroszlánt, mint a bátorság jelképét, mancsában egy bőségszarut tartva, benne gabona és dohány, ezzel utalva a tevékenységükre, alatta pedig egy méhkas látható körülötte méhecskékkel, mint a szorgalom és az alázatosság szimbólumai. (Érdekesség, hogy a BOTANIQ Turai Kastély dolgozóinak egyenruháján megtalálható egy méhecske, utalva a Schossberger családra.)

Tura és térsége az Esterházy-család birtokaihoz tartozott, 1869-ben vásárolták meg Schossberger Zsigmond és felesége Mayer von Gunthof Terézia, ahol megálmodták álmaik kastélyát, amely a Loire-menti kastélyokra hasonlít. A legújabb technológiai vívmányokkal és megoldásokkal felszereltették, mint például központi fűtés, villanyáram, szigetelés, tükrös fénycsapdák; minden szintre került fürdőszoba, ahol friss artézi víz volt elérhető sőt még étellift is helyet kapott. A parkban esővízzel működő öntözőrendszer működött, domborzata pedig a Nagy Magyarország domborzatát idézi. A kastély 1883-ra készült el, ez az évszám az északi oldalon található torony szélzászlóján is fellelhető. Nyári-, és vadászkastélynak használta a család ezt a rezidenciát, az év többi időszakában Budapesten éltek.

A kastély tervezője Bukovics Gyula, aki Ybl Miklós, a kor legelismertebb építészének tanítványa volt. Sokáig úgy élt a köztudatban, hogy Ybl tervezte, de a Vasárnapi Újság 1885-ös lapszáma tisztázta a helyzetet. Ez valahol logikus is, mert ebben az időben épült az Operaház is, amely teljesen lefoglalta Ybl-t, bár némi hasonlóságot mutat a két épület.

1890-ben Schossberger Zsigmond (Simon Vilmos fia) bárói rangot kapott Ferenc Józseftől, ehhez pedig tökéletesen illett a csodaszámba menő kastély. Zsigmond idősebbik fiának, Viktornak két gyermeke született, Viktor és Klára (ismertebb nevén Clarisse). Clarisse szerette ezt a turai kastélyt, esküvőjét is itt tartották, amelyet Sir Basil Tangye-vel kötött. Ajándékba kapott egy fényképezőgépet, amellyel megörökítette a kastélyt belülről és kívülről. (Ez a képsorozat nagyban hozzájárult a kastély rekonstrukciójához is, amely 2016-ban vette kezdetét.) Férjével 1924-ben (az esküvő évében) Angliába költözött, de látogatóba még többször visszatért. Az ifjabb Viktort a II. világháború alatt elhurcolták, munkaszolgálat közben veszítette életét.

Gyakorlatilag tulajdonos nélkül maradt a Schossberger-kastély. A II. Világháború alatt a német majd szovjet megszálló csapatok laktak itt, illetve szovjet katonai kórházként üzemelt. A régi pompának nyoma veszett, a berendezést tönkre tették és elhordták. Később, 1946-tól (1973-ig) általános iskolai funkciót szántak a kastélynak, amely jelentősebb átalakításokkal is járt. Ezen a ponton fonódik össze a múlt és a jelen, a Schossberger család kastélyának története a BOTANIQ Turai Kastély történetével, megfűszerezve Kókai Lászlóval, aki a kastély komornyikja, és nem mellesleg ide járt iskolába. Csorba Dániel és az Avideo csapata készítette el az alábbi videót, amely bemutatja az ötcsillagos BOTANIQ Turai Kastélyt, Laci bácsi pedig, mint házigazda körbe vezette őket, miközben mesélt a múltról és a jelenről.

A kastély újjászületése egyébként 2016-tól vette kezdetét, kapuit 2019-ben nyitotta meg, kívül-belül felújítva, az eredeti tervek szerint restaurálva. A kastély 2981 m2, ahol megtalálható a vendégfogadó tér (lobby), a pálmaház, a bár (régen könyvtár és biliárdszalon volt), rondella, szalon, szivarszoba, nagyszalon, könyvtár, étterem, az első és második emeleten kaptak helyet a szobák, lakosztályok, míg az alagsorban a spa részleg.

19 fantasztikus szoba várja a vendégeket, akik a luxus minden aspektusát megélhetik itt. 10 hektáros csodaszép kastélypark tóval, teniszpálya, medence, spa, fittness terem áll az ideérkezők rendelkezésére. Az étterem Clarisse nevét viseli, tisztelegve az egykori bárónő előtt, ahol az egyik festményét is megtekinthetik az itt vacsorázó vendégek.

A legmagasabb minőségről tanúskodik, hogy 2023-ban az ikonikus champagne-ház, a Maison Krug globális Ambassade programjához a régióban elsőként csatlakozott a BOTANIQ Turai Kastély.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a BOTANIQ Turai Kastély Magyarország egyik leggyönyörűbb szállodája, általa egy kicsit mi is más világba csöppenhetünk.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!