Andreánszky-kúria – melynek tulajdonosai között volt államtitkár és paleobotanikus is

Paleobotanikus? Ősnövénytannal foglalkozó szakember. A cikkben bemutatott kúria esetén Andreánszky Gáborról van szó, aki politikusi, országgyűlési képviselői titulus mellett a 1900-as évek első felének egyik legjelentősebb botanikusa is volt. Az ő ültetett öröksége az az ősfás erdő, amely körül veszi az alsópetényi Andreánszky-kúriát napjainkban is.

Alsópetényen járunk, Nógrád vármegyében. Az első írásos említése 1268-ból származik, amikor még Felsőpeténnyel együtt a Csák nemzetség fennhatósága alá tartozott1. 1507-ben kerül át Alsópetény Werbőczy Istvánhoz (jogtudós, magyar nádor), akinek neve a Tripartitum törvénykönyv kapcsán lehet ismerős. Ebben a műben kerültek összegyűjtésre és leírásra a korabeli Magyarország jogszabályai és szokásjog rendszere. 1514-ben készült el, és egészen 1848-ig hatályban volt.

A kúriára áttérve, egyszintes, klasszicista stílusban épült, tulajdonosa és építtetője Somogyi Antal volt, majd 1700-as évek második felében megvásárolta birtokaikat Andreánszky Sándor, majd Andreánszky István vált tulajdonossá, aki államtitkári pozíciót töltött be2. Ezt követően Andreánszky Gáboré lett, aki országgyűlési képviselői poszt mellett paleobotanikus is volt, illetve a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

A kúriát kikezdte az idő vasfoga, és a jelenkori átörökítést az épület fénykorát megörökítő fényképeknek köszönheti. Ugyanis a mostani tulajdonosa a korabeli képekhez hűen építtette újjá a kúriát, azonban az ősfás erdő még Andreánszky Gábor növénytelepítésének eredménye, amely helyi védettség alá tartozik.

A felújítás során a tulajdonosok törekedtek a mai kor és igények minél magasabb szintű kielégítésére. A kúria 330 m2-es, hozzá tartozik egy szaunaház, egy vendégház, istálló, farönképület, boros pince, nyári konyha kemencével, kültéri medence. Nyugalmat áraszt a körülötte lévő erdő és legelő, fantasztikus hely a pihenésre, lelassulásra, feltöltődésre.

Köszönjük a képeket Radicsné Csöndör Zsanettnek.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!