A nászajándéknak épült Prónay-Patay kastély

Nászajándéknak épült, magyar Versailles-nek is nevezik. Az acsaújlaki kastély kívülről a felvidéki reneszánsz várkastélyokat eleveníti meg, különösen a saroktornyaival; belülről nemesi eleganciát tükröz. A helyszín Acsaújlak, amely Budapesttől 50 percnyi autóútra található, a Galga és a Sápi folyó összefolyásánál. Acha települést 1347-ben említik először, az acsa kifejezés ótörök eredetű, jelentése rokon, atya1. Szép párhuzam vonható a település nevének eredete és Prónay Dezső, lánya felé irányuló atyai gondoskodása között.

A Prónay család története egészen 1279-ig visszavezethető, ekkor szereztek IV. Béla királytól földbirtokot; majd a következő fontos mérföldkő 1770-re tehető, amikor Mária Teréziától bárói címet kaptak2. Az acsaújlaki kastély Báró Prónay Dezső nevéhez fűződik, aki a magyarországi evangélikus egyház egyetemes főfelügyelője volt. Tehetősségét jól tükrözi, hogy lányának, Iphigéniának és férjének, Patay Tibor vármegyei főispánnak megépíttette ezt a kastélyt. A hitbizomány értelmében, a Prónay-család birtokai csak férfiágon örökölhetők, ezért vált szükségessé egy új otthon megteremtése a báró lányának.

A területet, amin a kastély épült, Sápi majornak nevezték, ezt vásárolta meg 1905-ben a báró úr3. Az építkezés 1907 és 1910 között zajlott. Az épület elkészülte után telepítették be a parkot olyan növényekkel, amelyek a báró felvidéki birtokairól származtak. Azért emlegetik magyar Versailles-ként, mert az épület belső tereiben megjelennek XIV. Lajos, a Napkirály kedvenc színei, például a bourbonkék, a bourbonzöld és a bourbonvörös. Ezen túl csak a versailles-i kastélyban lelhető fel Mathieu falikarok és csillárok, melynek hiteles, aranyozott másolatai szintén megtalálhatóak itt.4

Vérvonaluk hosszú életű, Iphigénia 92, három fia pedig 99, 101 és 105 éves korukig élt5. A 2019-ben 105 éves Patay Pál régészprofesszor a Magyar Nemzeti Múzeum főmúzeológusa volt. A XIII. századtól kezdve a XXI. századig folyamatosan megbecsült, magas társadalmi rangot biztosító pozíciókat töltöttek be, a bírótól a professzorig. Nevükhöz méltó – bár már nem a család tulajdonában lévő –, mai napig nagy becsben tartott acsaújlaki kastély.

Az 1950-es években államosították, majd 1986-ban Magyarországon az elsők között nyílt meg, mint kastélyszálló. Rá néhány évre, 1993-ban egy német származású vadász tulajdonába került, ennek nyomai még fellelhetőek a freskókon, illetve az ólomüvegeken, vadászati motívumokként. A 2011-2012-es nagyobb felújítást követően, az eredeti elrendezést megtartva alakítottak ki lakosztályokat, vendégszobákat, fogadótereket, könyvtárat, étkezőket. Szem előtt tartották a modern kor igényeit, ezért megépítették a wellness részleget is, úszómedencékkel, gőzkabinnal, szaunával.

2017 óta látogatóközpontként funkcionál, illetve fotózásoknak, filmforgatásoknak, egyéb családi-, céges rendezvényeknek biztosítva helyszínt. Különleges programot is nyújt, privát piknik szervezhető a kastély parkjába, ahol visszacsöppennek a látogatók az 1900-as évekbe, sétálhatnak azokon az ösvényeken és fák között, ahol Patay Tibor és felesége, Iphigénia is töltötte mindennapjait.

A kastély belépőjegy váltása után látogatható, amelyhez idegenvezetés is társul. Ezáltal lehetőségük van az ide érkezőknek jobban megismerkedni a család-, és a kastély történetével. Tökéletes hétvégi, vagy akár hét közbeni kikapcsolódás az egész család részére.

Köszönjük a képeket: Németh Lászlónak, Hadobás Martinnak és a Gyémántfelhő Kft-nek.

Amennyiben rendelkezel olyan kastéllyal, kúriával, villával, amit szeretnél bemutatni magazinunkban, vagy érdekelnek a weboldalon található ingatlanok, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!